WordPress Nedir?
WordPress, PHP ve MySQL kullanılarak yazılmış bir kişisel yayın sistemidir. Bir CMS(İçerik Yönetim Sistemi)’dir. CMS’ler arasından en popüler ve en kullanışlı olanıdır. WordPress kurulumu oldukça basittir ve hiçbir kod veya yazılım bilginiz olmadan birden fazla tema ve eklenti ile kişisel blog, e-ticaret gibi web siteleri kurma imkanı sağlar. E-ticaret siteleri için birden fazla ödeme yöntemini barındırmaktadır.
WordPress 2003 yılında piyasaya sunulmuş olup güncel sürümü 5.8‘dir.
Worpdress kurulumu için birden fazla yöntem bulunmaktadır. Bu makalenin içeriğinde manuel WordPress kurulumu ve kurulum yardımcısı yazılımları(Softaculous, Installatron) ile nasıl kurulacağına göz atacağız.
WordPress’i sitenize kurmak için bir alan adınız(domain) ve bu alan adınızı barındırdığınız bir hostinginiz olmalıdır. Popüler uzantılı alan adları için ödeme yapmamız gerekse de bazı firmalar ücretsiz alan adı ve hosting kullanım fırsatı sunabilmektedir.
WordPress kurulum aşamaları kurulum yardımcıları(Softaculous,Installaron vb.) ile oldukça basittir.
İçindekiler
1- cPanel Softaculous ile WordPress Kurulumu
Softaculous, ticari ve açık kaynaklı web uygulamalarının bir web sitesine yüklenmesini otomatikleştiren ticari bir komut dosyası kitaplığıdır.
cPanel üzerinde bulunan birkaç kurulum yardımcısından birisidir. İlgili uygulama bir kaç tıklama ile hızlı bir şekilde birden fazla CMS veya E-ticaret sistemleri, Forum ve Portal kurulumu yapmanızı sağlar.
Softaculous ile WordPress kurulumu yapmak için öncelikle cPanel > Yazılım sekmesine ilerleyelim. Softaculous Apps Installer butonuna tıklayalım.
Not: cPanel’iniz üzerinde Softaculous bulunmuyor ise Installatron ile WordPress Kurulumu aşamasına ilerleyin.
Butona tıkladıktan sonra karşımıza Softaculous Paneli gelecektir. Bu panelde kurabileceğiniz bütün yazılımlar listelenmektedir. Biz WordPress ile devam edeceğiz. Arama kısmına WordPress yazdıktan sonra gelen ekranda Install butonu ile devam edelim.
Install butonu üzerinden devam ettiğimizde karşımıza WordPress Kurulum ekranı gelecektir. Burada iki seçenek bulunmaktadır. Quick Install veya Custom Install seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Biz Custom Install ile bir kaç detayı düzenleyip kurulumumuzu bu şekilde tamamlayacağız.
Siz dilerseniz Quick Install ile daha hızlı bir kurulum gerçekleştirebilirsiniz.
Script Ayarları
–Protokol Seçiniz : Bu kısımda sitenizin protokolünü seçiniz. Sitenizde SSL varsa “https” protokolünü seçmeniz gerekmektedir. Bu seçenek için 4 protokol vardır bunlar ;
http://
http://www.
https://
https://www.
–Domain Seçin: Bu kısımda yüklenmesini istediğiniz Domaini(alan adınızı) seçmeniz gerekmektedir.
–Yükleme Dizini : Bir alt alan adı veya dizine kurmak istiyorsanız burada belirtmeniz gerekmektedir. Örnek olarak siteside.net/blog dizinine kurmak istersem ilgili kısıma blog yazmam yeterli olacaktır. Direkt olarak siteside.net olarak kurulum için ise boş bırakmam gerekmektedir.
Versiyon seçiniz kısmında ise en güncel versiyonu seçebilirsiniz. Şu an en güncel versiyon 5.8.1 olarak bulunmaktadır.
Site Settings
–Site Name: İlgili kısım site dizininizin başlığı olacaktır. Arama sonuçlarında başlık olarak gözükecek kısım burasıdır. 70 Karakteri geçmemeye özen göstermeniz gerekmektedir.
–Site Description: Site dizininizin açıklama kısmı olacaktır. Arama sonuçlarından açıklama kısmı olarak gözükecektir. 140 Karakteri geçmemeye özen gösteriniz.
–Enable Multisite (WPMU) : Multisite özelliği WordPress içerisinde birden fazla site yönetimini gerçekleştirmenize imkan sağlar. Bunu bir kaç kod dizini ile aktif edebilirsiniz. Biz burayı boş bırakıyoruz.
–Disable WordPress Cron : WordPress Cron, siteniz üzerinden zamanlanmış işler yapmanıza imkan sağlamaktadır. Örnek olarak sitenizin her gün belirli saatlerde yedek alması, yazılarını zamanlayıp yayınlamanızı vb. Bu seçeneği boş bırakıyoruz.
Admin Account
–Admin Username : Sitenize /wp-admin dizini üzerinden erişip Admin girişi yapacağınız zaman gireceğiniz kullanıcı adı kısmıdır. Buraları kesinlikle özelleştirmeniz gerekmektedir.
–Admin Password: Admin girişi yaparken istenecek şifredir. Hide/Show butonu yanındaki Kilit simgesinden güçlü bir şifre oluşturabilir dilerseniz şifrenizi özelleştirebilirsiniz. Şifre oluştururken gücüne dikkat etmeli güvenlik açısından en az 14 haneli bir şifre seçmelisiniz.
–Admin Email: Oluşturulacak Admin kullanıcısın sisteme kayıtlı mail adresi olacaktır. Kullandığınız ve erişiminizin bulunduğu bir email hesabı yazmanız gerekmektedir.
–Choose Language: Türkçe olarak varsayılan gelmektedir. Dilerseniz değiştirebilirsiniz. Birden fazla dil desteği bulunmaktadır.
–Select Plugin(s): Burada yüklü olarak gelmesini istediğiniz eklentileri seçebilirsiniz.
“Manage Plugin Sets” kısmında kısmından yeni bir eklenti seti oluşturabilir kurulumda size sunulan 3 eklentiden fazlasını kurabilirsiniz.
“
“Classic Editor”: Klasik Editör eski WordPress kullanıcılarının vazgeçilmezidir ve en popüler eklentiler arasındadır. Eski görünüm özlemi çeken kullanıcılar için birebirdir.
“wpCentral – Manage Multiple WordPress”: Ekranın üst kısmında bulunan Enable Multisite özelliğini aktif ettiyseniz bu eklentiyi yüklemenizde fayda var. İlgili eklenti birden fazla siteyi yönetmenizi sağlamaktadır.
Advanced Options:
–Veritabanı Adı: Bu alanı özelleştirebilir veya olduğu gibi bırakabilirsiniz.
–Disable Update Notification Emails: Güncellemelerle ilgili bildirimleri almak istemiyorsanız bu seçeneği işaretleyebilirsiniz.
–Auto Upgrade WordPress Plugins: Seçeneği işaretlemeniz durumunda yüklemiş olduğunuz eklentiler otomatik olarak güncelleştirilecektir. Her 24 saatte bir sorgulanmaktadır.
–
–Table Prefix: WordPress veritabanı içerisindeki tablolarınızın ön ekidir. Olduğu gibi bırakabilir veya standart kullanım olarak “wp_” olarak güncelleyebilirsiniz.
–Auto Upgrade: “Do not Auto Upgrade” olarak bırakabilirsiniz.
–Backup Location: “Default” olarak bırakabilirsiniz. Biz WordPress yedeklerini cPanel ve eklentiler aracılığıyla alacağız.
Son adım olarak Tema Seçimi yapabilirsiniz. Varsayılan olarak Twenty Twenty-One seçilidir. “Show All Themes” butonu ile bütün temaları görebilir dilediğiniz temayı kurulum yaparken seçebilirsiniz.
Son adım olarak Yükle butonu üzerinden devam edebilir dilerseniz E-postama kurulum bilgilerini gönder kısmına mail adresinizi yazabilir kurulumla ilgili bilgileri alabilirsiniz. Kurulum tamamlandığında karşınıza ekrandaki gibi bildirim gelecektir.
2- cPanel Installatron ile WordPress Kurulumu
Installatron, web uygulamalarını dağıtma ve yönetme sürecini basitleştirmek için tasarlanmış bir grafik arabirim ve otomasyon araçları sağlayan çok platformlu bir uygulama yükleyicisidir.
Installatron ile wordpress site kurma işlemleri Softaculous gibi bir kaç tıklama ile gerçekleştirilmektedir. Öncelikle sitemizin cPanel‘ine erişim sağlayalım.
Erişim sağladıktan sonra arama kısmına Installatron Applications Installer yazalım.
Installatron’a erişim sağladıktan sonra ekranın sağ kısmında Applications Browser kısmına tıklayarak burada yükleyebileceğimiz blog, e-ticaret, portal ve forumları görüntüleyelim. Arama kısmına WordPress yazalım ve çıkan sonucun sağ kenarındaki Install butonu ile devam edelim.
Karşımıza aşağıdaki gibi ekran gelecektir. Burada kurulum ile ilgili ayarları gireceğiz.
Location Ayarları
– Domain : Burada alan adınız için 4 adet varyasyon mevcuttur. SSL mevcut ise “https://” olarak seçmeniz gerekmektedir. Tüm varyasyonlar;
https://
https://www.
http://
http://www.
– Directory(Optional) : Bu alan hangi dizine kuracağınızı seçmeniz istenir. Belirtildiği gibi opsiyoneldir. Örnek olarak “siteside.net/blog” dizinine kurmak istersem ilgili alan blog yazmam gerekmektedir.
Version Ayarları
–WordPress 5.8.1 EULA : EULA(End User License Agreement) son kullanıcı lisans anlaşmasıdır. WordPress kurulum öncesi bunu onaylamanız gerekmektedir.
–Automatic Update: Varsayılan olarak otomatik güncellemeler seçili gelmektedir. Bunu kapatabilirsiniz.
–WordPress Plugin Automatic Update: Bu alanı aktif hale getirmeniz durumunda WordPress Eklentileriniz otomatik olarak güncellenmektedir. “Do not automatically update WordPress plugins.” olarak seçebilirsiniz.
–WordPress Theme Automatic Update: Bu alanı aktif hale getirmeniz durumunda WordPress Temalarınız otomatik olarak güncellenmektedir. “Do not automatically update WordPress themes.” olarak seçebilirsiniz.
–Automatic Update Backup: Bu seçeneği aktif hale getirebilirsiniz. Bu seçeneği aktif hale getirmeniz durumunda eğer yapılan güncellemeler başarısız olursa burada oluşturulmuş olan yedekleri geri yüklemeniz için bir yedek oluşturur. Oluşturulan yedekleri ekranın üst kısmındaki My Backups alanından görüntüleyebilirsiniz.
Settings
–Administrator Username : Kurulum sonrası sitenize admin girişi yaparken gireceğiniz kullanıcı adıdır. Sitenize “siteadiniz.com/wp-admin” adresi üzerinden WordPress Admin girişi yapabilirsiniz.
–Administrator Password : Admin girişi yaparken gireceğiniz şifredir. İlgili alanın sağ kısmında “Show Password” butonu ile girdiğiniz şifreyi görüntüleyebilir “Generate” butonu ile güçlü bir şife oluşturabilirsiniz. Bu buton ile şifre oluşturduysanız bunu not etmeyi unutmayınız.
Kendiniz bir şifre oluşturacaksanız “Güçlü” olmasına, küçük-büyük harf, rakam ve sembol kullanmaya özen gösteriniz. Kullanacağınız parolanın en az 14 karakter olmasına dikkat ediniz.
–Administrator Email : Oluşturulacak olan admin kullanıcısının mail adresini bu alana giriniz. Şifrenizi unutmanız halinde bu mail adresine ihtiyacınız olacaktır. Eğer bu alanı yanlış girdiyseniz veya şifrenizi unuttuysanız endişe etmeyin düzeltmek mümkün.
–Website Title : Sitenizin başlığını bu alanda belirleyebilirsiniz. 70 karakteri geçmemeye özen gösteriniz. Arama motorlarında arama sonuçlarında gösterilecek başlık alanıdır.
–Website Tagline : Sitenizin ana dizin açıklamasını burada belirleyebilirsiniz. 140 karakteri geçmemeye özen gösteriniz. Arama motorlarında arama sonuçlarında gösterilecek açıklama(description) kısmıdır.
–Two-Factor Authentication : Bu alanı aktif hale getirmeniz durumunda iki adımlı doğrulama seçeneğini aktif hale getirmiş olursunuz. Ancak bu özelliği buradan aktif hale getirmeniz yeterli olmayacaktır. İlgili özellik Jetpack eklentisi ile wordpress.com ile ilişkilendirilip aktif hale getirilmektedir. Bu özellik başka makalenin konusudur.
–Limit Login Attempts : Bu özelliği aktif hale getirmeniz kurulum esnasında tavsiye edilmektedir. Özelliği aktif hale getirmeniz durumunda Limit Login Attempts eklentisi varsayılan olarak yüklü gelmektedir. Bu eklenti sitenize giriş dizininden(wp-admin) kaba kuvvet saldırısı (BruteForce) yapılmasını önlemektedir.
–Enable Multi-site : Multi-site özelliği bir yönetim paneli üzerinden birden fazla sitenizi yönetmenize imkan vermektedir. Bu özelliği gerek wp-config içerisine yazılan kodlar gerekse eklentiler ile aktif hale getirebilirsiniz. Biz kurulum esnasında bu özelliği deaktif durumda bırakalım.
Settings
–Advanced Setting Management: Bu alanı olduğu gibi bırakabilirsiniz. Ancak gelişmiş ayarları yapılandırmak istiyorsanız “Let me manage these settings” butonu üzerinden bu ayarları yapabilirsiniz. İlgili alan size “Veritabanı Yönetimi , Eposta bildirimi , Varsayılan Yedekleme Konumu ,Otomatik Yedekleme” gibi ayarları değiştirme imkanı sunar.
Bu ayarları kurulumdan sonra Installatron üzerinden değiştirebilirsiniz.
Bütün alanları kendi kurulumunuz için optimize ettikten sonra ekranın sağ altındaki +Install butonu ile kurulum işlemini tamamlayabilirsiniz. WordPress Kurulumu cPanel üzerinden bu şekilde gerçekleştirilmektedir.
3- FTP ile Manuel WordPress Kurulumu
FTP ile WordPress Kurulum işlemleri için öncelikle bir FTP bağlantı aracı yazılımı ile (Filezilla, SmartFTP gibi) bağlantı sağlamamız gerekiyor. “FTP nedir? Filezilla ile nasıl bağlantı sağlanır? ” bunu başka bir makale içerisinde inceleyeceğiz.
Eğer FTP bağlantınız yoksa bir sonraki yöntem olan cPanel Dosya Yöneticisi ile Manuel WordPress Kurulumu aşamasına geçebilirsiniz. WordPress Kurulumu Filezilla ile diğer yöntemlere göre daha az tercih ediliyor olsa bile bu yöntem çok fazla tercih edilmektedir.
WordPress için Veritabanı Oluşturmak
Sitenizin cPanel’ine erişim gerçekleştiriniz. Erişim gerçekleştirdikten sonra Veritabanları alanından MySQL® Veritabanları (MySQL® Databases) butonuna tıklayınız.
Karşınıza gelen ekranın en üst kısmında Yeni Veritabanı Oluştur kısmının altında veritabanı ekleme işlemlerini gerçekleştiriniz.
Burada ekleyeceğimiz Veritabanını ve Kullanıcısını bir yere not etmeyi unutmayınız. Bu bilgileri kurulum esnasında kullanacağız.
İlgili kısma veritabanı ismimizi girdikten sonra Veritabanı Oluştur butonu üzerinden oluşturma işlemini gerçekleştirelim. Oluşturmuş olduğumuz veritabanına kullanıcı eklemek için aynı ekranın alt kısmındaki MySQL Kullanıcıları alanına gidelim.Bu alanda Yeni Kullanıcı Ekle formundan oluşturmuş olduğumuz veritabanına kullanıcı ekleyeceğiz.
Kullanıcı Adı: Bu kısma eklediğimiz veritabanı için oluşturacağımız kullanıcıyı yazıyoruz. Türkçe karakter kullanmamaya ve not etmeye özen gösteriniz.
Şifre: Şifreyi kendiniz belirleyebilir veya Şifre Oluşturucu üzerinden oluşturabilirsiniz. Oluşturmuş olduğunuz şifreyi bir yere not etmeyi ve Güçlü bir şifre belirlemeyi unutmayınız. Şifreniz en az 5 karakter ve gücü 65 olmalıdır.
Gerekli alanları doldurduktan sonra Kullanıcı Oluştur butonu üzerinden devam edelim.
Hem veritabanı hem kullanıcı oluşturduk. Ama bitmedi. Sırada oluşturmuş olduğumuz kullanıcıyı veritabanı ile ilişkilendirme aşaması var.
MySQL Kullanıcıları kısmında Veritabanına Kullanıcı Ekle alanında oluşturmuş olduğunuz veritabanı ve kullanıcısını görüntüleyebilirsiniz.
Ekle butonu üzerinden devam edelim ve karşımıza aşağıdaki ekran gelecektir.
Bu ekranda Tüm Ayrıcalıklar tikini işaretleyip ekranın aşağısından Değişiklikleri Uygula diyerek devam edelim. WordPress Kurulumu için veritabanı işlemlerimiz bu kadardı. Şimdi kurulum dosyalarını sitemize aktarmayı ve kurulum işlemlerini inceleyelim.
WordPress Kurulum Dosyalarını Sitemize Aktaralım
Öncelikle https://tr.wordpress.org/download/ adresinden WordPress’i indirmeniz gerekmektedir.
Burada WordPress Kurulum dosyalarını “.zip” uzantılı olarak sıkıştırılmış bir şekilde indirecektir. İndirme işlemini gerçekleştirdikten sonra indirdiğimiz zip arşivini dışarıya aktardıktan sonra “wordpress” klasörünü dışarı aktarmış olacağız. Kurulum yapacağımız dosyalar bu “wordpress” klasörünün içinde.
Klasörün içine girdikten sonra dosyaları “public_html” veya “httpdocs” klasörleri içerisine aktaracağız. Linux sunucular için “public_html” iken Windows sunucular için “httpdocs” klasörü üzerinden yayın yaparsınız.
Klasörün içerisindeki dosyaları aşağıda belirtilmiş olduğu gibi “Sürükle ve Bırak” metodu ile FTP üzerinden aktarımını sağlayacağız.
Dosyaları aktardıktan sonra sitemizi ziyaret edelim. Karşımıza aşağıdaki ekran gelecektir.
Başlayalım butonu ile WordPress Kurulumu işlemlerine başlayalım. Butona tıkladıktan sonra karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.
Bu ekranda not etmiş olduğumuz veritabanı bilgilerini gireceğiz.
Veritabanı ismi : Oluşturmuş olduğunuz veritabanı ismini girmeniz gerekmektedir.
Kullanıcı Adı: Oluşturmuş olduğunuz veritabanı kullanıcısını girmeniz gerekmektedir. Bu kullanıcıyı veritabanıyla ilişkilendirdiğinizden ve Tüm Ayrıcalıkları verdiğinizden emin olmanız gerekmektedir.
Parola : Oluşturmuş olduğunuz kullanıcının parolasını girmeniz gerekmektedir.
Veritabanı Sunucusu: Bu kısmı localhost olarak bırakabilirsiniz. Eğer hata alırsanız buraya projenizin bulunduğu Sunucu IP’sini girebilirsiniz. Sorun devam ederse hosting sağlayacınızdan durum ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
Tablo ön eki: Bu kısım “wp_” olarak kalabilir. Değiştirmenizde herhangi bir sakınca yoktur.
İlgili alanları doldurduktan sonra Gönder butonu ile devam edelim. İşlemler başarılı ise aşağıdaki ekran ile karşılaşacaksınız. Eğer hata alıyorsanız veritabanı bilgilerinizi gözden geçirmeniz gerekmektedir.
Eğer veritabanı bilgileriniz doğru ise bu ekran ile karşılaşacaksınız. Kurulumu çalıştır butonu ile devam edelim. Butona tıkladıktan sonra sitemizin başlığını, admin kullanıcısını, parolasını, eposta adresimizi gireceğimiz ekran gelecektir.
Site Başlığı(Title): İlgili kısım site dizininizin başlığı olacaktır. Arama sonuçlarında başlık olarak gözükecek kısım burasıdır. 70 Karakteri geçmemeye özen göstermeniz gerekmektedir.
Kullanıcı Adı: Bu kısımda sitenize siteadiniz.com/wp-admin adresinden admin olarak giriş yaparken kullanacağınız ismi giriniz. Admin olarak belirlemeyiniz. Bu şekilde Kaba Kuvvet(Bruteforce) saldırılarından korunma şansınız artacaktır.
Parola: Admin girişi yaparken kullanacağınız Parolayı belirleyiniz. Güçlü parola kullanmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Büyük küçük harf, rakam ve sembol kullanmaya özen gösteriniz.
E-posta adresiniz: Admin kullanıcısının e-posta adresini buradan belirlemeniz gerekmektedir. Kurulum yaparken iki kere kontrol etmeniz sizlere belirtilmektedir. Şifre sıfırlama gibi işlemler bu e-posta adresi üzerinden gerçekleşmektedir. Yanlış girerseniz endişe etmeyin bunu sonradan düzeltmek mümkün.
Arama motoru görünürlüğü: Bu şıkkı işaretlerseniz Arama motorları sitenizi indekslemez. Ancak belirtildiği gibi “Bu isteğe uymak arama motorlarına kalmış bir şey.” Siteniz yapım aşamasındaysa ve yayına almaya hazır değilse bu şıkkı işaretleyebilirsiniz.
İlgili alanları doldurduktan sonra WordPress’i kur butonu üzerinden devam edelim. Kurulum işlemlerinden sonra sizleri WordPress Admin giriş ekranına yönlendirecektir. Buradan giriş yapıp siteniz üzerinde düzenlemeler yapıp yayın almaya başlayabilirsiniz.
4- cPanel Dosya Yöneticisi ile Manuel WordPress Kurulumu
Eğer Softaculous, Installatron ve FTP ile kurulum sağlayamadıysanız veya FTP erişimi sağlayacak bir programınız yok ise cPanel Dosya Yöneticisi ile WordPress kurulum dosyalarını aktarıp sitenizi yayına almak mümkün.
Manuel kurulumda Veritabanı oluşturma işlemlerini kendimiz gerçekleştirmekteyiz. Bu adım yukarıda anlatılmıştır. Buradan ilerleyiniz.
Veritabanı oluşturma işlemlerini tamamladıktan sonra https://tr.wordpress.org/download/ adresi üzerinden WordPress indir butonu ile dosyaları indirelim. Bu dosyalar zip arşivi şeklinde indirilmektedir.
Önemli: cPanel Dosya Yöneticisi ile sadece arşiv dosyaları,resim,metin dosyaları içeri aktarılabilmektedir. Standart klasörleri bu araç üzerinden içeri aktarmak mümkün değildir. Bu nedenle indirmiş olduğumuz dosyayı zip olarak içeri aktarıp burada dışarı çıkartma işlemi uygulayacağız.
Öncelikle sitemizin cPanel’ine erişim sağlayalım. Burada Dosya Yöneticisine ilerleyelim.
Dosya Yöneticisi’ne erişim sağladıktan sonra üst kısımda bulunan Yükle butonu ile devam edelim. İndirmiş olduğumuz wordpress.zip dosyasını buradan aktaracağız.
Karşımıza gelen ekranda Dosya Seç butonu ile indirmiş olduğumuz arşiv dosyasını seçmemiz gerekmektedir. Bu ekran üzerinde bize maksimum yükleyebileceğimiz dosya boyutu bildirilmektedir. Seçimi gerçekleştirdikten sonra otomatik olarak yüklemeye başlayacaktır.
İlgili dosyayı seçip yükleme işlemi başlatıldıktan sonra tamamlandığında karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir. Burada ana dizine dönmeniz için bir buton bulunmaktadır. Bu buton ile devam edelim.
Bu işlemden sonra ana dizine(public_html) dönelim ve yüklemiş olduğumuz arşiv dosyasına göz atalım. WordPress arşiv dosyasını bu dizinde görüntüleyebiliyorsak eğer Sağ tık > Extract veya üstüne tıklayıp sağ üst köşeden Çıkar butonu ile WordPress Kurulum dosyalarını arşivden çıkartma işlemini gerçekleştirelim.
Önemli: Bu işlemleri gerçekleştirdiğimiz zaman karşımıza wordpress dosyalarının tamamı gelmeyecektir. Bu dosyalar yine wordpress adlı bir klasör içinde gelecektir. Bu noktada WordPress kurulumunuz siteadresiniz.com/wordpress dizinine kurulmuş olacaktır.
Burada yapmamız gereken işlem ise bu dosyaları taşımaktır. Bunun için wordpress klasörü içine girelim. Klasörün içine girdikten sonra sırasıyla ekranın üst kısmında bulunan Tümünü Seç ve Taşı butonuna basalım.
Karşımıza dosyaların taşınacağı dizinin sorulduğu ekran /public_html/wordpress şeklinde gelecektir.
Buradan wordpress yazan kısmı silip dosyalarımızı sitemizin ana dizinine taşıyacağız. /public_html/ olarak düzenleyip Move Files butonu ile taşıma işlemini gerçekleştirelim.
Kurulum dosyalarımızı ana dizine taşıdıktan sonra yüklediğimiz arşivi ve arşivden ilk çıkan wordpress isimli klasörü silebiliriz. Taşıma işlemlerinden sonra sitemizi ziyaret edelim.
Bu noktadan sonraki kurulum adımları ve WordPress kurulum konfigürasyonu yukarıda anlatılmıştır. Buradan erişebilirsiniz.
Özet olarak bu yazımızda cPanel Dosya Yöneticisi, Softaculous, Installatron ve FTP(Filezilla) ile kurulum işlemlerine değinmiş olduk. Eğer sorun yaşadığınız veya sormak istedikleriniz var ise yorum kısmında bunları belirtebilirsiniz.
1 Yorum
Pingback: Robots.txt Nedir? Robots.txt Oluşturmak - Siteside